[VlDEO] 350 Sedang Bekerja Ketika Disrbu, Netizen Mnta Ded4h Wajah Majikan KiIang

Seramai 350 pekerja kilang didapati sedang bekerja ketika serbvan yang dilakukan oleh pihak berkuasa menerus Ops Patuh Bersepadu Besar-besaran yang dijalankan pada Jumaat 2 Julai 2021.

Kilang Ianggar SOP

Video rakaman para pekerja tersebut duduk mencangkung selepas diserbu tuIar di media sosiaI selepas pemilik Twitter @zulkiflibujang memuat perk0ngsian berkenaan.

Menurutnya, kilang keluli terbabit terletak di Subang Dua, Subang Jaya beroperasi seperti tidak ada apa-apa yang berlaku dan langsung tdak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan.

Hampir 90 peratus pernah dijngkiti w4bak

Video berkenaan juga telah dimuat naik oleh Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hamzah Zainudin di Faceb0ok rasmi beliau.

Menerusi penerangan beliau, hampir 90 peratus daripada pekerja kilang berkenaan pernah dijngkiti Cov1d-19 sebelum ini. Pihak Imigresen juga sedang meny1asat dokumentasi para pekerja tersebut memandangkan kebanyakan mereka adalah wrga asing.

Majikan WFH ke?

Sehubungan dengan itu, melihat di ruangan komen, rata-rata netizen meminta agar pihak berkuasa mended4hkan sahaja wajah majikan degil berkenaan yang sengaja mengundang risiko penuIaran wbak sedangkan arahan sudah dikeluarkan.


Terdahulu, pihak Kemnterian Dalam Negeri (KDN) telah memaklumkan bahawa pihak mereka akan mengadakan Ops Patuh Besar-Besaran bagi meny3rbu kilang-kilang yang didapati meIanggar SOP semasa PKP.Ops Patuh tersebut difahamkan menggunakan strategi yang lebih drastik melalui pemeriksaan yang lebih ketat serta pemantauan yang lebih menyeluruh.

Ia melibatkan penggunaan aset-aset strategik seperti helikopter, dron dan sekatan jalan raya bergerak (mobile roadbIock) milik agensi- agensi penguatkuasaan yang berkait seperti PDRM, APMM serta Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.

Sumber: Twitter @zulkiflibujang, Faceb0ok Hamzah Zainudin, Faceb0ok KDN, omm