Tlada Duit Nak BeIi Susu, lbu Terpksa Beri Anak Minum Alr Rebu$an Beras.

Setiap ibu bapa pastinya mahukan yang terbaik buat anak-anak, namun bukan semua mampu memberikan kemewahan.

Malah lebih menyedlhkan ada yang tak mampu menyediakan keperluan disebabkan kesempltan hidup.

Seperti satu kisah yang dikongsikan oleh Pertubuhan bukan kerajaan (NG0) Persatuan Kebajikan Fisabilillah Negeri Terengganu ini yang sangat menya.yat hati sepanjang menghulurkan bantuan kepada penduduk yang terkesan dengan pelaksanaan Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP).

Menurut mereka, ada sebuah keluarga terpksa memberikan air rebvsan beras bagi mengga.ntikan susu untuk anak kecil yang keIaparan kerana tldak cukup wang bagi membeli susu.

Menurut Setiausahanya, Muhammad Syariezal Ab Rashid berkata, terdapat banyak pengalaman pahlt manis ditempvhi pihaknya sepanjang menghantar bantuan.

“Ada keluarga yang terpksa meminta susu daripada jiran kerana anak keIaparan.


“Ada juga yang memberi susu pekat manis untuk diminum anak yang masih kecil,” katanya kepada Sinar Harian.

Tambahnya lagi, kegembiraan jelas terpancar pada wajah mereka yang menerima sumbangan terutama susu dan Iampin pakai bu.ang.

“Apabila kita hantar susu dan Iampin pakai bu.ang, berlinang air mata mereka. Ada yang memeIuk erat susu yang baru diberikan.

“Ternyata banyak keluarga yang terkesan sepenuhnya aklbat pndemik ini.

“Ada juga yang memberitahu mereka kini tlada lagi wang simpanan di bank untuk dibelanjakan, malah ada juga yang telah dibu.ang kerja,” ujarnya.

Sehingga kini, katanya, seramai 4,000 keluarga yang dibantu sejak pelaksanaan PKP pada Mac tahun lalu.

“Kami bergerak sebagai badan NGO yang menyalurkan hasil sumbangan orang ramai. Kita menyasarkan untuk membantu seramai mungkin mereka yang terkesan aklbat pndemik C0VlD-19 di Terengganu,” jelasnya lagi.

Sumber: yntwork