Terkini, Pekebun Durian Raub Pertimbang Untuk Sam4n Pihak Berku4sa Negeri Pahang

PETALING JAYA: Seramai 204 pekebun durian Mus4ng King di Raub, Pahang, yang mendapat pen4ngguhan interim daripada Mahk4mah R4yuan awal tahun ini untuk terus mengusahakan tan4h mereka kini mempertimbangkan tind4kan und4ng-und4ng terhadap pihak berku4sa negeri, kata seorang pegu4m.

Siew Choon Jern berkata, sekumpulan pegu4m sedang membincangkan sejumlah pilihan walaupun satu perbicaraan telah dijadualkan pada 21 Julai untuk mengemuk4kan r4yuan terhadap keputusan Mahk4mah Tinggi pada 23 Dis.

“Kami sedang mengumpul maklumat daripada pekebun-pekebun itu dan pada masa sama telah menulis kepada pihak berku4sa negeri meminta penjeIasan,” katanya kepada FMT.

Beliau bingvng dengan tindakan Jabatan Perhut4nan negeri memasuki tanah terbabit dan meneb4ng pok0k durian, katanya.

“Sangat membingvngkan pihak berku4sa masuk ke tan4h sedangkan pekebun telah mendapat perint4h yang mengekalkan status qu0,” katanya.

Dilaporkan semalam, 18 individu termasuk seorang wanita direm4n sehingga hari ini bagi membantu sias4tan k3s mener0ka hutan simp4n kekal (HSK) di Batu Talam, Raub, yang dikatakan bagi tujuan menan4m durian Mus4ng King.


Ini susulan langkah Jabatan Perhut4nan Negeri Pahang (JPNP), yang diwakili pegawai penyi4sat Asmadi Mohd, mem0h0n temp0h rem4n selama empat hari atas aIasan pihaknya memerlukan lebih masa bagi merek0dkan kenyataan kesemua susp3k.

Pegu4m Chan Yen Hui hari ini berkata, semua 18 pekebun berkenaan termasuk Presiden S4ve Mus4ng King Alliance (SAMKA) Wilson Chang dibeb4skan dengan j4minan poIis pagi ini.

Pada 5 Jan, Mahkamah Rayuan membenarkan pen4ngguhan interim untuk 204 pekebun durian Mus4ng King di Raub sehingga selesai rayvan mereka terhadap keputusan Mahk4mah Tinggi men4fikan izin untuk semakan keh4kiman.

Ini bererti mereka boleh terus mengusah4kan tanah berkenaan tanpa g4ngguan pihak berkvasa.

Kata peguam Brendan Navin Siva, sehingga isv ini diselesaikan di Mahk4mah Rayvan, status qu0 kekal untuk pekebun terbabit.

Pada 23 Dis tahun lalu, hakim Zainal Azman Ab Aziz menoIak perm0h0nan untuk izin mendapat semakan keh4kiman terhadap notis uslr dikeluarkan kepada pekebun terbabit oleh kerajaan negeri.

Dalam keputusannya beliau berkata, n0tis itu tidak boleh disemak oleh mahk4mah manakala pekebun terbabit adalah pencer0b0h, seterusnya tiada h4k mengikut und4ng-und4ng.

Pekebun terbabit memf4ilkan perm0h0nan semakan keh4kiman terhadap perint4h kerajaan negeri itu yang mengar4hkan mereka meng0s0ngkan tanah masing-masing di sekitar Raub, termasuk di Sungai Ruan, Sungai Chalit dan Sungai Klau, membabitkan keIuasan kira-kira 2,167ha.

Mereka menamakan Pent4dbir Tanah Daerah Raub, Pengarah Perhut4nan Pahang, pihak berkvasa negeri, kerajaan negeri Pahang, Perbad4nan Kemajuan Pert4nian Negeri Pahang (PKPP) dan R0yal Pahang Durian Resources PKPP Sdn Bhd sebagai resp0nden.

Selain perint4h untuk meng0s0ngkan tanah berkenaan mengikut K4nun Tan4h Negara dan Akt4 Perhut4nan Negara 1984, mereka juga mahukan perint4h berhubung keputusan kerajaan negeri yang did4kwa memberikan paj4kan dan hak penggunaan tanah kebun tersebut kepada syarikat R0yal Pahang Durian Resources PKPP Sdn Bhd.

Pem0h0n juga mahu semakan keputusan pemberian subp4jakan tanah terlibat kepada mereka dan kewajipan mand4t0ri untuk menjual durian itu kepada satu-satu entiti yang dicalonkan oleh R0yal Pahang Durian Resources PKPP Sdn Bhd.

Sumber freemalaysiatoday.com