Slepas Ayah, lbu Pula Mnyusul ‘Prgi’, 4 Beradik $ukar Tldur Malam Rindukan lnsan Tersyang.

PASIR GUDANG – Empat beradik di Taman Scientex di sini yang menjadi yatlm platu svkar meIupakan ibunya yang mninggal dunia Khamis lalu.

Menurut bapa saudara kepada empat beradik tersebut, Adhar Baharim, 47, kanak-kanak yang berusia satu, tiga, enam dan tujuh tahun itu amat rapat dengan ibu mereka, Nurul Wandiana Shakira Sapuan, 29.

Adhar berkata, sejak kemat1an suaminya pada 2020, Nurul Wandiana bersama-sama adik perempuannya itu yang menjaga empat beradik tersebut.

“Selepas pemerg1an Nurul Wandiana, anak-anak itu svkar tldur malam kerana terlngatkan ibu mereka terutama yang berusia satu dan tiga tahun.

“Mujurlah ada adik perempuan saya yang juga ibu saudara mereka yang menjadi tempat menu.mpang kasih. Sebelum ini adik perempuan saya tinggal bersama-sama arwh Nurul Wandiana dengan empat anak saudara saya itu,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Jumaat.


Kisah empat beradik tersebut menjadi tuIar apabila seorang kenalan melawat jnazah Nurul Wandiana pada Khamis dan mengambil foto sebelum dise.barkan melalui media sosi4l mendkwa kanak-kanak itu akan terb1ar selepas ini kerana kedua ibu bapanya sudah mninggaI dunia.

Nurul Wandiana mninggal dunia aklbat jngkitan kvman dalam 0tak di Hspital Sultan Ismail (HSI) Johor Bahru manakala suaminya, Mohd Jamil Baharim, mninggaI dunia ketika berusia 37 tahun pada 2020.

Nasib empat beradik itu tldak ubah seperti sudah jtuh ditlmpa tangga apabila orang kesayangan mereka mninggaI dunia selang setahun berturut-turut bermula datuk dan nenek sebelah ibu mereka pada 2018 dan 2019.

Pelbagai pihak kemudian menghulurkan sumbangan dan antara paling awal ialah Pengurus Kanan Tugas-tugas Khas Kumpulan Karangkraf, Hashim Anang; Ketua Wanita UMNO Bahagian Pasir Gudang, Datuk Normala Abdul Samad; Jabatan Kebajikan Masyarakat dan pihak pengurusan masjid Taman Scientex.

Adhar yang tinggal di Taman Nusa Damai di sini berkata, anak bongsu arwh akan memanggil setiap wanita ditemuinya dengan panggilan ‘mama’ kerana mungkin disebabkan terlalu merindui ibunya.

Keempat-empat anak saudaranya bersama adik perempuanya kata Adhar, sudah berplndah ke rumah seorang lagi adiknya, Suzana Baharim, 41, di Nilai, Negeri Sembilan pada minggu ini.

Orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan boleh menghubungi Adhar 017-7408165 atau akaun Maybank Adhar Baharim 151240002324.

Sumber: sinar