M1steri Keh1langan Warga Emas Akhirnya Terungkai, Ditemui Men1nggal Dvnia Dalam Hutan,15km Dari Rumah

Misteri kehilangan seorang warga emas yang tular dalam media sosial sejak enam hari lalu terjawab apabila m4yatnya ditemukan dalam hutan di Kampung Bukit Payong, Hulu Besut, kira-kira 15 kilometer dari rumah m4ngsa.

M4ngsa yang dikenal pasti sebagai Yaacob Lateh, 83, yang menetap di Kampung Lubuk Kawah, dekat Jertih, Terengganu, dilaporkan hilang pada Ahad 4 Julai 2021.


Yaacob Lateh

M4yat m4ngsa ditemukan oleh pasukan mencari dan penyelamat (SAR) kira-kira jam 4.45 petang pada Jumaat 9 Julai 2021 iaitu hari keenam m4ngsa dilaporkan hilang.

Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Abdul Rozak Muhammad yang turut hadir di lokasi penemuan mengesahkan m4yat berkenaan adalah m4ngsa yang dilaporkan hilang pada Ahad lalu berdasarkan keterangan keluarga yang menggambarkan bentuk badan dan pakaian yang dipakai m4ngsa ketika keluar dari rumah.


Abdul Rozak Muhammad

Menurutnya, kes diklasifikasikan sebagai m4ti mengejut dan m4yat warga emas itu telah dihantar di Hospital Besut untuk pengesahan C0v1d-1.9 sebelum diserahkan kepada keluarga.

Menurutnya, m4yat itu ditemui dalam keadaan terbaring dan masih berpakaian baju-T dan berkain pelikat tetapi sudah berbau.

Video:

Abdul Rozak berkata, polis bersama anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat, Angkatan Pertahanan Malaysia (APM), RELA dan Jabatan Amal Malaysia serta penduduk kampung mula melancarkan gerakan mencari pada jam 9 pagi, Selasa 6 Julai 2021.

“Pencarian mangsa turut membabitkan Unit Anjing Pengesan (K9) Polis Diraja Malaysia,” katanya.


Netizen mengucapkan takziah menerusi media sosial

Kehilangan m4ngsa menarik perhatian penduduk setempat  selepas ia tular dalam media sosial menyebabkan ramai netizen bersimpati dan mendoakan keselamatan warga emas berkenaan.

M4ngsa yang mengalami masalah lemah daya ingatan, dikatakan keluar rumah dengan menunggang motosikal Modenas Kriss berwarna hitam dengan memakain baju-T lengang panjang kuning, kain pelikat dan kopiah.

Pada hari kedua m4ngsa dilaporkan hilang, orang awam menemukan sebuah motosikal yang ditunggang mangsa di tepi jalan di Kampung Bukit Mali, Hulu Besut.

Penemuan motosikal berkenaan memberi petunjuk kepada usaha pasukan mencari dan penyelamat melakukan fokus operasi pencarian di kawasan sekitar dan mayat m4ngsa ditemukan kira-kira dua kilometer dari tempat motosikal milik mangsa.

Sumber: kitareporters.com