Lidah Dip0tong Sejak Kecil, Hanya Mampu Makan Benda Lembut

YAN: Seorang remaja lelaki tidak mampu bertutur secara sempurna selepas lidahnya terp4ksa dipot0ng lapan tahun lalu, akibat peny4kit `cystic hygroma’ dialaminya sejak kecil.

Berikutan peny4kit itu, Muhammad Amirul Haiqal Muhammad Shahizan, 13, hanya mampu makan makanan lembut dan bubur nasi berikutan mengalami bengk4k di leher serta muka yang semakin membesar sejak dua bulan lalu.

Ibunya, Nor Azila Abdul Rahim, 34, berkata anak sulung daripada lima beradik itu dik3san mengidap penya4kit berkenaan selepas dua minggu dilahirkan apabila dia mengalami sesak nafas.


Foto: Berita Harian

“Dia kemudian dirawat di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) lebih empat bulan dan doktor terp4ksa membuat lubang di lehernya bagi membolehkan dia bernafas dan mengeluarkan kahak.

“Ketika usianya menjangkau lima tahun, peny4kit dihidapi Amirul semakin serius apabila lid4hnya terj3lir keluar dan tidak boleh dimasukkan ke dalam mulut menyebabkan dokt0r terp4ksa mem0tong lida4hnya bagi mengelak keadaan lebih t3ruk,” katanya ketika ditemui.

Nor Azila yang menetap di Kampung Sungai Badak, Gurun, berkata penyakit yang dialami Amirul juga menyebabkan dia perlu melakukan banyak rawatan susulan dan berjumpa doktor pakar setiap bulan di HSB.

“Oleh kerana lidah Amirul dip0tong, dia tidak boleh bertutur sempurna seperti remaja lain. Dahulu dia pernah memegang kad orang kurang upaya (0KU), namun diambil kembali Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang turut menghentikan bantuan bulanan RM500, bulan lalu.

“Saya tidak pasti mengapa bantuan dihentikan, wang itu banyak membantu saya dan suami, Muhammad Shahizan Mohd Shafei, 36, untuk membeli susu dan vitamin Amirul selain menampung kos perjalanan ke HSB,” kata suri rumah berkenaan.

Nor Azila berkata, gaji suaminya yang bekerja di bahagian stor pasar raya sebanyak RM1,800 sebulan tidak mencukupi bagi menampung perbelanjaan mereka sekeluarga apatah lagi dia baru melahirkan anak bongsu, empat bulan lalu.

“Keadaan kami semakin susah selepas elaun suami terp4ksa dip0tong akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menyebabkan gaji suami hanya cukup bagi membeli barang keperluan keluarga.

“Amirul dan tiga adiknya lagi turut bersekolah dan memerlukan perhatian, selain kami juga perlu membayar sewa rumah,” katanya.

Sementara itu, nasib menimpa tujuh beranak berkenaan mendapat perhatian Ahli Parlimen Jerai, Sabri Azit yang bersedia membantu berbincang dengan JKM agar Amirul menerima kembali bantuan bulanan RM500.

“Saya difahamkan JKM akan mengambil tind4kan segera kerana Amirul layak untuk terus menerima bantuan bulanan berkenaan,” katanya.

Orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan boleh berhubung terus dengan Nor Azila di talian 018-4696641.

Sumber: Berita Harian

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih