ENTERTAINMENTD3rita anuer1sme ot4k, hydr0ceph4lus dan lvmpuh separvh badan, adik Sufi perlukan dana tampung k0s pemb3dahan

P4HIT getir ujian yang datang dalam hidup Zety Norazieda Ismail, 35, tidak mampu dirvngkaikan dengan kata-kata.

Pun demikian, mendengar suaranya menerusi corong telefon menunjukkan seolah-olah wanita itu cukup kuat dan sedikit pun tidak merungvt dengan takdir hidupnya yang sukar.

Kepada SinarPlus, dia yang mesra disapa Zety berkata, bukan hanya seorang, tetapi empat cahaya matanya memiliki komplikasi kes1hatan dan kelainan up4ya.


Paling terk3san ialah anak ketiganya berusia lima tahun, Nurul Sufi Imani Jamadi yang manja dipanggil Sufi. Anak kecilnya itu disahkan mengal4mi masalah anuerisme otk sejak dilahirkan.

Impaknya, kanak-kanak perempuan itu sering berdepan dengan masal4h pendar4han dalam ot4k. Sufi juga lumpvh separuh badan pada bahagian kanan.

Cahaya mata sulungnya pula, Muhammad Badri Shafy, 12,  menghidapi sindrom kurang daya tumpuan dan hiperaktif (ADHD) dan disleksia, manakala anak keempat, Muhammad Syamsi Faroukqi, 4, mengalami asm4 yang t3ruk.

Si bongsu, Muhammad Syahmi Anaqi yang kini berusia setahun mempunyai masalah penglih4tan. Hanya anak keduanya, Nurul Syifa Iwani, 7, yang sihat walafiat.

Meskipun tenang ketika menceritakan keadaan kesemua zuri4tnya, namun adakalanya kata-kata Zety terhenti lebih-lebih lagi ketika bercakap mengenai Sufi.


“Sufi sebenarnya dilahirkan tidak cukup bulan. Pada usia kandungan saya 32 bulan, dokt0r terp4ksa ‘keluarkannya’. Kemudian Sufi telah ditempatkan di Unit Rawatan Intensif Neonatal selama lebih 40 hari. Ketika itu doktor memberitahu bahawa ot4k Sufi memb3ngkak.

“Momen paling menakvtkan saya apabila Sufi diserang sawan setiap kali men4ngis pada umur empat bulan. Selepas dirujuk pakar, mereka kes4n wujud pendarah4n dalam ot4k dan perlu dib3dah segera. Saat itu bagai nak gvgur jantvng ini,” katanya dengan nada bergetar.

Perlu dana RM40,000

Beritahu Zety, Sufi telah menjalani beberapa pemb3dahan. Ia bermula pada Jun 2016.

“Ketika berusia tujuh bulan, satu lagi pembed4han dibuat untuk memasukkan semula tempvrung. Namun, pada usianya empat tahun, berlaku pendar4han kecil yang membuatkannya sering munt4h-mvntah dan tidak bermaya.

“Pemeriksaan pakar mendapati, terdapat masalah saraf dalam ot4k dan itu telah menyebabkan badan sebelah kanannya lvmpuh. Saya masih ingat, pada 28 Oktober tahun lalu, Sufi dib3dah lagi,” ceritanya satu persatu.

Ujian yang menimpa Sufi berlaku tanpa henti. Kata suri rumah itu, pemasangan semula tempvrung kepala lama yang dijadualkan pada Mac lalu tidak dapat dijalankan disebabkan tempvrung kepala anaknya itu pec4h.

Lebih meny4yat h4ti, keadaan kesihat4n Sufi semakin mer0sot apabila bengk4k pada otak kirinya meng3ras sebelum pihak hosp1tal mengesahkan si kecil itu mengh1dap peny4kit lebihan cecair di dalam ot4k atau hydroc3phalus.

“Bagi mengatasi masalah itu, Sufi disaran untuk menjalani pemb3dahan sekali lagi pada Mei lalu untuk memasukkan shvnt pada kepalanya,” katanya.


Anak kecil itu juga disaran untuk menjalani pemb3dahan memasukkan tempurvng kepala jenis silikon yang menelan k0s dianggarkan sebanyak RM40,000.

Apabila ditanya bagaimana dia mahu mendapatkan wang sebanyak itu, wanita berkenaan kelu seribu bahasa.

Kemudian Zety berkata, dia sebenarnya buntu untuk mencari wang dalam jumlah yang sangat besar.

“Saya kini memperoleh pendapatan dengan menjual serunding bunga kantan, pegaga dan bawang putih rangup serta acar. Selain simpanan hasil jualan, adik beradik dan kawan-kawan ada membantu, namun dana yang ada masih belum mencukupi,” ujarnya sayu.

Membuatkan penulis tergamam seketika apabila Zety memberitahu bahawa dia akan membawa Sufi bersamanya setiap kali pergi berniaga.

“Saya tiada pilihan lain, cukuplah sekali Sufi terj4tuh dan kepal4nya terkena akar pokok rambutan. Insiden itu sudah cukup menc3maskan. Anak-anak lain pula dipantau jiran,” katanya.


Ditanya mengenai b4ntuan daripada pihak lain, Zety berterus-terang bahawa keluarganya menerima elaun daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat bernilai RM900 untuk menampung keperluan lima anaknya, bantu4n lampin pakai buang, susu khas dan kos pengangkutan daripada pertubuhan bukan kerajaan, MyHeart.

Pun demikian, k0s pembed4han untuk Sufi masih belum mencukupi. Justeru, kepada seluruh rakyat Malaysia yang prihatin, sokongan anda amat diperlukan untuk mencukupkan dana pembed4han untuk si kecil bernama Sufi.

Sumbangan boleh disalurkan terus ke akaun Public Bank 6486986829 atas nama Zety Norazieda Binti Ismail atau boleh melawat Zety dan lima anaknya di Kampung Setia Jaya, Lorong Perusahaan 2, Kamunting, Perak.

“Harap-harap ada yang sudi bantu untuk mempercepatkan prosedur pembedahan Sufi. Saya mahu anak saya terus hidup,“ katanya penuh harapan.

Sumber:https://sinarplus.sinarharian.com.my/