“Cepatnya lbu & Ayah Pergi”, Pasangan MninggaI Dunia Selang 24 Jam Kerana C0V1D-19

Sik: “Ibu dan ayah pernah berjanji sehidup sem4ti. Selepas dijngkiti C0VlD-19, Allah jemput mereka selang 24 jam sahaja dan kami adik-beradik reda pemerg1an keduanya,” kata Zuriyani Ramli, 42.

Dia yang masih dir4wat di H0spital Sik ak1bat p0sitif C0VlD-19 berkata, ibunya, Salmah Shariff, 75, mninggaI dunia pada 11.50 malam Jumaat lalu, selepas dimasukkan ke w4d pada 11 malam hari sama.

Ayahnya, Ramli Awang, 83, menghmbuskan nfas terakhir ketika menerima rwatan di h0spital sama pada 12 tengah malam semalam.


Zuriyani berkata, dia sempat membacakan surah Yasin dan mengajar ayahnya mengucap dua kalimah syahadah kerana mereka berdua dir4wat di w4d yang sama.

“Sebelum dimasukkan ke w4d, saya sudah seminggu dmam dan b4tuk, namun dmam sudah kebah dan saya ke h0spital untuk mengambil ubat b4tuk pada Jumaat lalu. Namun, d0ktor meminta saya melakukan ujian saringan dan disahkan pos1tif Cov1d-19.

“Saya kemudian meminta adik menghubungi ambuIans bagi mengambil ibu dan ayah ke h0spital kerana mereka menjadi kontak rapat di rumah. Keadaan ayah agak ten4t kerana dia menghidap str0k sejak beberapa tahun lalu, dan kerap dmam.

“Ibu pula tdak dmam kecuali batuk dan letih, namun selepas disahkan pos1tif C0v1d-19, keadaan ibu menjadi tdak stabil dan mninggaI di Jabatan Kec3masan H0spital Sik,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Anak keempat daripada sembilan beradik itu berkata, dia menjaga ayahnya di rumahnya di Kampung Kota Bukit, Jeneri, sebelum pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0, manakala ibunya pada awal PKP itu.


Katanya, sebelum ini, kedua-dua mereka tinggal bersama adik lelakinya Rozainal, 31, yang masih bujang di rumah keluarga di Kampung Batu 9, Jalan Jeniang, dekat sini.

“Bayangkan pada malam pertama saya di w4d, saya menerima berita kemat1an ibu, manakala ayah pula berada dalam keadaan ten4t, hanya a1r mata yang menemani saya selepas tdak dapat melihat dan mengucup dahi ibu buat kali ter4khir.

“Saya hanya fikir perlu kuat kerana masih ada ayah di w4d, saya pergi menjenguknya dan membaca Yasin, namun pada tengah malam semalam, ayah pula pergi selamanya di hadapan saya,” kata ibu kepada lima anak ini.

Zuriyani berkata, sebelum pemerg1an ibu dan ayahnya, mereka selalu menyebut untuk menyambut Aidiladha bersama anak dan cucu beramai-ramai.

“Namun, Allah lebih sayangkan mereka, ibu ayah adalah pasangan yang sangat bahagia dan menjadi contoh kepada anak, mereka selalu beri nasihat supaya kami tidak tinggal solat.

“Kini tiada lagi kata nasihat mereka dan jenazah ibu dan ayah selamat dikbumikan di Tanah Perkburan Islam, Kampung Batu 9, petang semalam,” katanya dalam nada seb4k.

Zuriyani memberitahu, dia tidak tahu bagaimana dirinya boleh dijngkiti Cov1d-19 berikutan hanya berada di rumah menguruskan rumah tangga dan menjaga orang tuanya.

“Kelima-lima anak berusia antara enam hingga 20 tahun bersama suami Rasyidi Yaacob, 43, kini sedang dikuar4ntin di rumah, manakala adik-beradik saya turut difahamkan akan menjalani ujian saringan Cov1d-19 hari ini.

“Keadaan saya pula beransur pulih dan tidak mengalami dmam lagi kecuali hanya mengalami b4tuk lagi,” katanya.


Sementara itu, Pengarah Kesihatan Negeri Kedah, Dr Othman Warijo ketika dihubungi memaklumkan, suami isteri itu dibawa ke Jabatan Kec3masan H0spital Sikpada Jumaat lalu, dengan gejala jngkitan salur pernfasan dan disahkan C0v1d-19.

Katanya, kematian pasangan itu adalah disebabkan masaIah pneum0nia ak1bat dijngkiti v1rus C0v1d-19.

Sumber: HM