Baru Berusia 8 Tahun, Adik lni Akan Menjalani ᴘᴇᴍʙᴇᴅᴀʜᴀɴ ᴊᴀɴᴛᴜɴɢ Kali Ketiga

Pasir Mas: “Khalis tak takut nak buat pembed@han lagi, nak sihat dan tak nak susahkan ibu” luah Muhammad Khalis Haidar Harman, 8.

Dia seorang kanak-kanak yang kuat, bakal menghadapi pembed@han jntvng buat kali ketiga di Institut Jntvng Negara (IJN), Kuala Lumpur, pada 13 Julai (Selasa) ini yang mana sangat berisiko buatnya namun tiada pilihan lain demi kebaikanya.

Muhammad Khalis yang sentiasa murah dengan senyuman didapati menghidap masalah jntvng berlub@ng sejak berusia 14 hari selepas dilahirkan dan sudah dua kali menjalani pembed@han pada 2017 dan 2019.

Ibunya, Nurul Huda Mat Zin, 39, mengakui emosinya sendiri terganggu memikirkan anaknya yang bongsu daripada empat adik beradik itu bakal menghadapi pembed@han, namun terus berdoa semoga Muhammad Khalis kuat serta semuanya berjalan dengan lancar dan selamat.


“Kami berdua menaiki bas untuk ke Kuala Lumpur memandangkan saya tiada kereta yang boleh dipandu jauh. Alhamdulillah, saya akan dibantu oleh salah seorang kawan baik di sana untuk mengambil kami di stesen bas dan hantar ke IJN.

“Berbekalkan duit simpanan yang ada, saya kuatkan semangat membawa Muhammad Khalis ke sana, tambahan pula kekuatan diri saya datang daripada dia yang sentiasa positif untuk pastikan saya tidak b1mbang akan dirinya.

“Muhammad Khalis perlu mengambil ubat setiap hari selain tidak boleh aktif sebagai mana rakan seusianya kerana di akan mudah penat dan semput, namun dia tidak merengek hanya tidur jika berasa tidak sihat,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Batu Karang, di sini, baru-baru ini.

Nurul Huda yang kini hilang pek3rjaan ak1bat p4ndemik C0v1d-19, mengakui mengharapkan wang simpanan dan duit yang dihantar suami, Harman Rahiman, 40, yang kini bek3rja di Lahad Datu, Sabah.

Dia turut meluahkan rasa syukur serta berterima kasih kepada Yayasan Raja Shamri (YRS) yang turut membantu dari segi kewangan termasuk memberi wang untuk menampung kos perjalanannya ke Kuala Lumpur.

“Saya terus kuatkan semangat demi Muhammad Khalis kerana mahu melihat dia sihat dan boleh menjalani hidup dengan sempurna seperti orang lain. Ada masanya air mata saya gugur apabila dia menyuarakan rasa bersalah kerana merasakan dirinya menyusahkan hidup saya.

“Dia seorang anak yang sangat sensitif mungkin kerana pengalaman hidup yang diuji dengan kes4k1tan, tetapi telatahnya yang baik sentiasa membuatkan hati saya tenang dan bersyukur memiliki dia sebagai anak.

“Tiada lain yang saya harapkan, semoga pembed@han ini selamat dan Muhammad khalis boleh terus membesar mengejar cita-citanya sebagai seorang guru kelak,” katanya yang juga ibu kepada empat cahaya mata berusia lapan sehingga 16 tahun.

Bagi yang ingin menghulurkan sumbangan buat keluarga berkenaan boleh berbuat demikian melalui nombor akaun 162357258714 (Maybank) milik Nurul Huda Mat Zin.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share