[VlDEO] DEMl lbu, Achey Snggup JuaI Motosikal Kesayangan Untuk Tmpung K0s Rwatan

Kuala Lumpur: Pelawak dan penyanyi, Achey Bocey, 35, sanggup menjuaI apa saja barang kesayangannya termasuk motosikal bagi menampung k0s rwatan ibunya, Ngaisah Hassan, 70, yang kini dirwat di pusat perubatan di Johor Bahru.

Ibunya yang sebelum ini dir4wat di H0spital Pakar Putra, Batu Pahat dipindahkan ke situ, pagi hari ini.

Achey ketika dihubungi berkata, walaupun wang simpanannya masih ada, tapi dia masih perlu berusaha mencari sumber kewangan lain untuk menampung k0s rwatan yang diperlukan nanti.


“Dalam keadaan sekarang, cabarannya lebih besar. Saya tidak boleh nak guna wang simpanan saja tanpa berusaha mencari jalan lain.

“Jadi, saya memang sudah sedia nak juaI harta kesayangan yang saya ada. Apa yang boleh dijuaI nanti termasuk motosikal, saya sanggup menjualnya. Jika ada rakan-rakan yang berminat nak beli, bersedia saja kerana saya mungkin akan melakukannya,” katanya.

Achey berkata, selain itu dia juga mendapat bantuan daripada rakan-rakan di kampungnya yang berusaha mewujudkan tabung bantuan bagi mengumpul dana diperlukan untuk rwatan ibunya.

“Saya sangat terh4ru dengan usaha dibuat rakan-rakan kampung saya yang prihatin. Saya tak minta pun mereka wujudkan tabung bntuan itu, tapi mereka dengan rela hati melakukannya sebagai usaha membntu saya.

“Setakat ini, setahu saya sudah ada tujuh atau lapan tabung bntuan diwujudkan oleh rakan-rakan kampung saya. Terima kasih kepada mereka semua,” katanya.

Berbicara mengenai ibunya, Achey berkata, semalam ketika di H0spital Pakar Putra Batu Pahat, d0ktor ada melakukan ujian ‘ultra sound’ dan imbasan tomografi berkomputer (CT Scan) yang baru dapat mengesan ada masalah ‘bIocking’ (tersumbat) di antara salur hmpedu dengan pnkreas.

“Namun, apa peny4kit sebenar emak belum dapat dipastikan lagi. Sebaik dipindahkan ke Johor Bahru, dia menjalani rwatan kolonoskopi (memasukkan kamera dalam prut) dan keputusan akan diketahui dalam tempoh seminggu,” katanya.


Achey berkata, masaIah kesihatan ibunya mula dikesan dalam tempoh dua bulan ini selepas suaminya, Hamzah Salam mninggaI dunia.

“Waktu itu dia mengalami masaIah sebu prut. Sejak kebelakangan ini berat badannya juga turun mendadak hampir 20 kilogram. Saya bersama adik-beradik lain bmbang memikirkan apa sebenarnya peny4kit emak.

“Kami bawa emak buat pemeriksaan d0ktor. Awalnya dimaklumkan emak mungkin mengalami gstrik kerana dia pun ada sejarah peny4kit itu. Tapi, saya tak puas hati dan pujuk emak untuk bawa dia buat pemeriksaan dengan pakar.

“Semalam, apabila berjumpa pakar, rupa-rupanya dah ada macam-macam. Emak yang tak pernah ada kncing manis, tiba-tiba sudah ada dan bacaannya tinggi iaitu 30. Begitu juga dengan kandungan gula dan garam dalam badannya tak cantik. Jadi memang kena buat ujian d4rah dan didapati ada masalah,” katanya.

Walaupun berdebar menunggu keputusan penuh keadaan kesihatan ibunya, Achey berterima kasih kepada adik-beradik, rakan dan isterinya, Nor Hasanah Yahaya kerana banyak membantu serta memberi kata-kata semangat.

Terdahulu, Achey berkongsi video di Instagram dia menemani ibunya di dalam ambuIans untuk ke pusat pervbatan swasta di Johor Bahru itu.

Sumber: Harian Metro