[VIDEO]Rakaman Luahan Anggota Bomba Yang Dis3rang

KUCHING – Jabatan Bomba dan ᴘᴇɴʏᴇʟᴀᴍᴀᴛ Malaysia (JBPM) Sarawak ᴋᴇꜱᴀʟ apabila anggotanya ᴅɪꜱᴇʀᴀɴɢ ketika melakukan tugas memadam ᴋᴇʙᴀᴋᴀʀᴀɴ sebuah rumah di Kampung Belipat, Lawas, petang semalam.

Pengarah JBPM Sarawak, Khirudin Drahman, berkata ia kejadian pertama ꜱᴇʀᴀɴɢᴀɴ terhadap anggota bomba ketika sedang menjalankan tugas berlaku di Sarawak.

Khirudin berkata, anggota bomba terbabit bertindak profesional ketika menjalankan tugas memadam ᴋᴇʙᴀᴋᴀʀᴀɴ itu.

“Beliau juga bertindak balas melalui saluran yang betul iaitu dengan membuat laporan polis berhubung kejadian itu pada jam 9.14 malam tadi.


“Bagaimanapun, kira-kira jam 12.45 tengah malam tadi, atas budi bicara, anggota bomba terbabit menarik balik laporan polis yang dibuat selepas menerima permohonan maaf daripada pelaku yang ᴍᴇɴʏᴇꜱᴀʟ dan menyedari ᴋᴇꜱᴀʟᴀʜᴀɴ yang dilakukannya,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Khirudin berkata, lelaki yang ᴍᴇɴʏᴇʀᴀɴɢ anggota bomba terbabit ᴍᴇɴᴅᴀᴋᴡᴀ gagal mengawal ᴇᴍᴏꜱɪ selepas melihat rumah ᴘᴜꜱᴀᴋᴀ mereka ᴍᴜꜱɴᴀʜ ᴛᴇʀʙᴀᴋᴀʀ.

Dalam video berdurasi 56 saat yang tular sejak semalam, sepasukan anggota dari Balai Bomba dan ᴘᴇɴʏᴇʟᴀᴍᴀᴛ (BBP) Lawas sedang memadam ᴋᴇʙᴀᴋᴀʀᴀɴ sebuah rumah pada jam 3.18 petang.


Pada mulanya, seorang lelaki dilihat ᴍᴇɴɢᴀᴍᴜᴋ dan ᴍᴇɴɢʜᴇᴍᴘᴀꜱ barang sambil memarahi anggota bomba yang sedang menjalankan tugas.

Tidak lama selepas itu, seorang lagi lelaki tiba-tiba ᴍᴇɴʏᴇʀᴀɴɢ anggota bomba dari arah belakang menyebabkan anggota terbabit terjatuh.

Menurut Khirudin, dalam ɪꜱᴜ itu, JBPM menunjukkan sikap profesional ketika menjalankan tugas dan sentiasa bertoleransi serta bertimbang rasa dalam menangani sebarang ɪꜱᴜ atau masalah yang dihadapi.

“Perlu dingatkan bahawa merujuk kepada Akta Perkhidmatan Bomba 1988, ꜱᴇᴋꜱʏᴇɴ 51, adalah satu ᴋᴇꜱᴀʟᴀʜᴀɴ bagi mereka yang bersengaja ᴍᴇɴᴄᴀᴄɪ, ᴍᴇɴʏᴇʀᴀɴɢ, mengacau, menghalang atau ᴍᴇɴɢᴀɴɢɢᴜ Pegawai Bomba, Pegawai Bomba Bantuan atau Pegawai Bomba Sukarela yang bertindak dalam melaksanakan tugasnya atau mana-mana orang lain yang membantu JBPM di bawah arahan tertentu pegawai bomba,” katanya.

Beliau berkata, jika ᴅɪꜱᴀʙɪᴛᴋᴀɴ, individu terbabit boleh ᴅɪᴅᴇɴᴅᴀ tidak melebihi RM 50,000 atau ᴅɪᴘᴇɴᴊᴀʀᴀᴋᴀɴ selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali.

“Justeru, JBPM berharap perkara seperti ini tidak lagi berulang pada masa akan datang dan masyarakat harus menyokong usaha JBPM dalam program ᴘᴇɴᴄᴇɢᴀʜᴀɴ ᴋᴇʙᴀᴋᴀʀᴀɴ dan juga aktiviti bomba komuniti.


“Program yang dilaksanakan JBPM sangat bermanfaat terutamanya di dalam ᴍᴇɴᴄᴇɢᴀʜ insiden ᴋᴇʙᴀᴋᴀʀᴀɴ dan tindakan awal yang boleh diambil sekirannya berlaku ᴋᴇʙᴀᴋᴀʀᴀɴ,” katanya.

Rakaman ᴀʙᴀɴɢ Bomba Selepas ᴅɪꜱᴇʀᴀɴɢ

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!