[Video] TuIar Ielaki B4kar Tafsir Al-Quran Belakang Tndas, lni Motlf Kejadian Sebenar.

Alor Setar: M0tif seorang lelaki bvkan lslam yang memb.akar senaskhah tafsir al-Quran di beIakang tndas awam berhampiran Tabung Haji di Pekan Kuala Nerang, malam tadi, dipercayai aklbat kece.wa dan ma.rah dengan kekasihnya yang berub4h hati.

Ketua PoIis Kedah, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, pihaknya menerima Iaporan daripada seorang lelaki Melayu pada jam 12.25 tengah malam tadi selepas melihat video melalui WhatsApp mengenai seseorang memba.kar al-Quran di belakang tndas.

Beliau berkata, berikutan itu penga.du bersama dua rakan ke lokasi kejadian namun mendapati tlada sesiapa di situ dan hanya menemui cebi.san al-Quran yang diba.kar.

“Mereka kemudian memaklumkan kejadian itu kepada poIis dan satu kertas si.asatan dibuka berhubung kejadian itu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kamarul Zaman berkata, lokasi kejadian tldak mempunyai kamera rakaman Iitar terttup (CCTV) dan kawasan itu terbuka.

Beliau berkata, kejadian berlaku di depan rumah kedai sspek.

“Susulan itu, poIis mengambil si.sa cebi.san tafsir al-Quran yang diba.kar di lokasi kejadian untuk membantu si.asatan.

“Lelaki berusia 36 tahun itu kemudian ditah.an di Pekan Kuala Nerang dan poIis mermpas dua unit telefon bimbit, satu unit pemetlk apl dan sepasang selipar yang dipercayai digunakan ketika kejadian,” katanya. 


Kamarul Zaman berkata, si.asatan mendapati motlf sspek adalah disebabkan ma.rah dan kece wa dengan kekasihnya seorang wanita lslam yang berubah hati.

Beliau berkata, naskhah tafsir al-Quran yang diba.kar itu adalah hadiah pemberian wanita terbabit.

“Hasil soal si asat, sspek mendkwa dia tldak berbuat untuk menyntuh sensltiviti agama namun dia dit.ahan rman untuk membantu si asatan.

“Ke$ disi.asat mengikut Sksyen 435/295 Kanun Kesksaan yang membawa hukvman pnjara 14 tahun dan de.nda bagi kesaIahan Sksyen 435 Kanun Kesksaan manakala hukvman pnjara dua tahun, den.da dan kedua-duanya bagi kesaIahan Sksyen 295 Kanun Kesksaan,” katanya.

Menurutnya, kertas si.asatan akan dirujuk kepada Timbalan Pendkwa Raya untuk arahan pendkwaan. Sehubungan itu poIis menasihatkan orang ramai supaya berhatl-hatl dalam melakukan sebarang tlndakan yang boleh meme.cah beIahkan keamanan dan memuda.ratkan ketent.eraman awam.

Video:

Sumber: hm