Ustazah Aishah Sempat Mngajar Kelas Trakhirnya Pada PeIajar Tahfiz Sebelum Dijmput lIahi

Ipoh: Permerg1an Husnul khotimah seorang yang sentiasa dekat dengan Allah tidak pernah jemu mendidik anak anak di Sekolah Tahfiz tidak cukup dengan itu mengajar mengaji Online dirumah lepas solat maghrib.

Sebak luahan abang kepada Noor Aishah Mohd. Tahir, 26, atau lebih mesra dengan panggilan ustazah Aishah wanita yang men1nggal dun1a dalam kem4langan di Jalan Chemor-Jelapang di sini hari ini, tidak menyangka gurauannya dengan adiknya itu semalam merupakan kenangan trakhir mereka.

Abu Bakar Sideq, 32, berkata, dia sempat mengusik adiknya yang merupakan guru agama di Sekolah Menengah Tahfiz Al-Itqon di Seri Manjung ketika mangsa sedang menyemak bacaan al-Quran pelajarnya.


Arwh adik sempat membuat panggilan video bersama muridnya untuk sesi pembelajaran al-Quran secara dalam talian, kata Abu Bakar Sideq Mohd Tahir, 33, abang kepada wanita yang men1nggal dunia selepas kereta dipandu dirempvh lori di Jalan Chemor-Jelapang di sini, hari ini.

Noor Aishah yang merupakan satu-satunya adiknya itu mengajar mengaji menerusi panggilan video selama sejam bermula pukuI 8 malam.


Selepas solat maghrib, Aishah mulakan kelas online dengan menyemak bacaan pelajarnya. Kelas berlangsung dalam tempoh sejam.

Saya sempat usik-usik mereka, saja kacau pelajarnya semasa mereka sedang  mengaji katanya,Anak sulung daripada dua beradik itu berkata, arwh adiknya mengajar di sebuah sekolah agama di Manjung, dekat sini.


Katanya, ketika kejadian adiknya dalam perjalanan pulang ke rumah keluarga mereka di Batu 7, Jalan Tanjung Tualang.

Arwh adik tidak menunjukkan sebarang perubahan ketara cuma ketika berada di rumah saya dia sempat mengajar muridnya dengan membuat panggilan video.

Dia memegang al-Quran untuk menyemak bacaan muridnya,katanya ketika ditemui di Jabatan F0rensik H0spital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini.


Bercerita lanjut, Abu Bakar berkata, adiknya keluar dari rumahnya selepas bersarapan, sebelum dia menerima panggilan daripada poIis memaklumkan kejadian menimpa adik kira-kira jam 11 pagi.

Ketika itu saya belum mengetahui keadaan sebenarnya kerana dimaklumkan adik tidak sedarkan diri dan bergegas ke lokasi kejad1an.

Bagaimanapun, Allah lebih menyayanginya dan kami sekeluarga menerima ketentuan ini seadanya, rasa sedih memang ada tetapi kita memahami dalam agama ini sesuatu yang berlaku itu ada hikmahnya dan Allah S.W.T akan menggantikan dengan sesuatu yang lebih baik Insya Allah,katanya.


Katanya, bed4h sia$at dijalankan hari ini dan jn4zah dijangka dikbumikan malam ini di Tanah Perkbur4n Islam di Kampung Tersusun Batu 6, Jalan Tanjung Tualang. Al fatihah.

MT