Terlalu Bimb4ng Kesus4han Orang Lain, Uncle Kentang Akui Dia Pernah Mengalami Kemurvngan

Melihat kesungguhan dan kesanggupannya membantu golongan tidak berkemampuan, siapa sangka Kuan Chee Heng atau ‘Uncle Kentang’ rupanya pernah mengalami kemvrungan. Uncle Kentang dikatakan berdepan masaIah tersebut gara-gara terlalu memikirkan soal kelangsungan hidup masyarakat tidak bernasib baik yang memerlukan bantuan tatkala seluruh rakyat tergendala susulan pelaksanaan Perintah Pergerakan Kawalan (PKP) sejak Mac lalu.

Menurutnya selain murvng, beliau juga takvt untuk keluar membeli barang keperluan. “Saya terbar1ng, tidak dapat  bangun sehingga lima hari. Apabila pandem1k C0VI1D-19 tercetvs dan PKP bermula, saya perlu bersemangat mencari jalan bagaimana dapat terus membantu mereka yang memerlukan pertolongan, tanpa menjejaskan kesihatan saya dan penerima sumbangan.

“Sebagai langkah berjaga-jaga, saya akan memastikan semua bentuk bantuan termasuk bungkusan-bungkusan makanan disanitasi terlebih dahulu sebelum diagihkan,” katanya. Selain itu, Uncle Kentang berpandangan penting bagi rakyat Malaysia untuk menyesuaikan diri dengan norma baharu bagi mengelak bah4na v1rus berb4haya itu.


“Bagaimanapun masih ada yang dilihat tidak memakai pelitup muka di tempat awam, sekali gus membawa risik-besar kepada orang lain. Saya juga lihat mereka yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) di restoran dan gerai. Jika anda tidak sayangkan diri sendiri, bermakna anda juga tidak sayangkan keluarga anda,” tambahnya.

Untuk makluman, Uncle Kentang bukanlah dermawan biasa yang menyampaikan sumbangan besar menerusi kutipan derma kebajikan. Sebaliknya lelaki berhati mulia ini bertindak ‘turun padang’ menyinsing lengan untuk berurusan terus dengan mereka yang kesempitan hidup.

Apabila sebuah keluarga tidak mampu menyediakan pengangkutan untuk majlis pengebvmian, beliau melabur dalam perkhidmatan menyediakan van jen4zah, walaupun bukan seorang Muslim. Uncle Kentang juga pernah melabur dalam membangunkan perkhidmatan ambulans kepada golongan miskin. Satu lagi sumbangan kebajikannya adalah pengenalan ‘Pasar 10 Sen’ yang dibangunkan beliau bagi membantu golongan yang tidak berkemampuan untuk membeli barang tertentu dengan bayaran hanya 10 sen.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!