Tak Sedap Hati Nmpak Beg PIastik Di Tepi Jalan, LeIaki MengambiInya Namun Terkejvt Mendapati Duit Ribuan Ringgit Di Dalamnya

“Sebaik saya memberitahu menemui wang berkenaan dan pulangkannya, dia (pemilik wang) terus memelvk saya dan mengucapkan terima kasih,” kata Zainuddin Azman Jamhari, 38.

Zainuddin yang menetap di Kampung Gajah, Perak itu berkata, dia memastikan ind1vidu terb4bit adalah pem1lik wang RM4,850 yang ditemvinya di tepi jalan sebelum memvl4ngkannya.

Menceritakan semula kej4dian itu, Zainuddin berkata, ia berlaku pada Rabu lalu kira-kira jam 1 tengah hari ketika dalam perjalanan dari rumah ke stesen miny4k di kawasan berhampiran.

“Cuaca hujan ketika itu dan entah kenapa, saya melalui jalan dalam, bukan laluan biasa digunakan ke st3sen minyak. Ketika menvngg4ng motosikal, saya per4san ada plastik berisi seperti gumpalan di atas rumput di tepi jalan.

“Disebabkan tidak sed4p h4ti, saya berpatah balik dan mengambilnya. Bad4n terus rasa mengg1gil apabila melihat banyak wang kertas di dalamnya,” katanya.


Menurutnya, dia kemudiannya meletakkan plastik ber1si w4ng berkenaan ke dalam raga motosikal tetapi tidak terus beredar sebaliknya memikirkan apa perlu dilakukannya.

“Ketika itu, enj1n motosikal mas1h h1dup dan jika saya bered4r, wang berkenaan sudah tentu jadi kepunyaan saya.

“Namun, hati rasa berat untuk mengambilnya kerana memikirkan anak dan terbayang dia makan benda yang kot0r (h4r4m) jika beli sesuatu menggunakan wang itu.

“Jadi, saya tunggu sebentar dan tidak lama selepas itu, sebuah MPV (kenderaan pelbagai guna) Toyota Avanza berhenti berhampiran sebelum penumpang serta pemandunya keluar. Saya perhatikan mereka seperti mencari sesuatu yang hilang,” katanya.


Katanya, seorang lelaki yang juga pemandu kereta itu kemudian menghampiri dan menegurnya.

“Dia tegur saya dulu dan bertanya adakah berhenti disebabkan motosikal r0sak. Saya jawab sedang menunggu seseorang dan saya kemudian tanya tujuan mereka berhenti sebelum dia maklumkan mencari sesuatu yang hilang.

“Bagi mendapat kepastian, saya tanya lebih lanjut dan rupanya dia keh1l4ngan wang selepas tercicir kira-kira 45 minit sebelum saya melalui jalan itu,” katanya.

Zainuddin berkata, selepas dicer1takan apa yang berlaku dan memastikan kesah1han, dia mengembalikan semula wang berkenaan kepada lelaki terbabit.

“Lelaki itu maklumkan wang berkenaan mahu digunakan untuk membaiki kereta dan terc1c1r ketika berhenti di tepi jalan untuk membetulkan pengelap cermin.

“Dia menawarkan sejumlah wang sebagai saguhati. Saya men0lak pada mulanya tetapi mengambil juga pemberiannya itu apabila dia bersungguh,” katanya yang bekerja sebagai penjaga ladang lembu.

Disebabkan sudah terlewat untuk ke tempat kerja, Zainuddin berkata, dia tidak sempat bersemb4ng l4ma dengan lelaki berkenaan.


“Kami tidak sempat bertanya nama satu sama lain kerana hujan lebat. Cuma, pada malam hari yang sama, saya muat naik hantaran di FB untuk berkongsi kisah itu dan tidak sangka ia jadi tul4r dengan cepat.

“Bukan setakat itu, ada beberapa individu menghantar kir1man mesej di FB dan WhatsApp mendakwa mereka adalah pem1lik wang yang hilang itu namun kebanyakannya tidak memberi maklumat tepat selain cuba memperm4inkann saya,” katanya.

Katanya, perasaannya benar-benar lega selepas mengembalikan wang berkenaan.

“Namun, ada juga segelintir rakan menganggap saya bodoh dan menolak rezeki kerana tidak mengambil wang itu. Bagi saya, untuk apa mengambilnya jika ia bukan hasil titik p3lvh sendiri.

“Biarlah apa pandangan mereka, yang penting saya enggan berasa berd0sa seumur hidup. Lagipun, ini kali ketiga saya terjumpa wang dan semuanya dikembalikan kepada pemiliknya. Syukur kerana Allah melindungi daripada mengambil sesuatu yang bukan hak saya,” katanya.

Sumber: Harian Metro via SG

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Ya.