SUBHANALLAH, DIT1K4M KETIKA CUBA SEIAMATKAN IBU DARI PER0MPAK, REMAJA SMPAT LAFAZ SYAHADAH SEBELUM MNINGG4L. AL-FATIHAH

Baru-baru ini, masyarakat London dikejutkan dengan ber!ta seorang remaja lelaki bernama Hussain Chaudhry dilap0rkan mningg4l dunia sewaktu melindvngi ibunya daripada ditik4m per0mpak.

Kej4dlan itu berl4ku di hadapan rumahnya yang terletak di Lea Bridge Road, Walthamstow pada hari Rabu lalu.


Memetik lap0ran The Sun, keluarga tersebut menjual pakaian secara atas talian. Pada hari kej4dian, dua orang remaja datang ke rumah mereka ‘kon0nnya’

ingin melihat dan membeli bar4ng ju4lan. Bagaimanapun, perkara sebaliknya pula berlaku apabila mereka cuba untuk mencvri pakaian yang diju4l.

Jadi, berlakulah perga4duhan di mana ahli keluarga berusaha mel!ndungi diri daripada penjen4yah tersebut tambahan lagi apabila mereka mengeluarkan plsau.

Sewaktu berg3lut antara satu sama lain, Hussain cuba mengh4lang dan mel1ndvngi ibunya dari ditik4m oleh kedua-dua penjen4yah itu.

Namun nasib tidak menyebel4hinya apabila pis4u yang taj4m tersebut ditvsuk ke leh3rnya. Lantaran itu, dia reb4h sambil memeg4ng lvka di lehernya.


Difahamkan lagi selepas kejadlan berkenaan, ibu dan abangnya telah ditemui oleh orang ramai dengan kesan hir!san pada tangan mereka.

Sejurus itu, mereka dikejarkan ke hospital dengan segera, namun tidak mengalami keced3raan par4h. Mal4ngnya, Hussain mengh3mbuskan nafas terakhir di tempat kejadlan.

Rent3tan dari peristlwa itu, kakaknya, Afia Ahmed Chaudry meluahkan perasaan s3dih bagi mengen4ng pemergian adik kesayangannya menerusi Twitter.


“Semalam, adik lelaki saya meningg4lkan dunia dalam dak4pan ibu kami, sama seperti keadaan sewaktu dia baru l4hir ke dunia.

“Dia mavt melindvngi keluarganya. Matanya bersinar, waj4hnya tidak menunjukkan sebarang kes4kitan, dia berada dalam ketenangan.

“Dari Allah kita datang dan kepada Allah kita kembali. Awak dah tiba di ‘rumah’, dik. Kami akan berjumpa awak tak lama lagi,” tulisnya sayu.

Selain itu, seorang kenalan Faizavelli mendedahkan sewaktu kejadlan meskipun Hussain sedang bert4rung ny4wa men4han kesakltan selepas ditik4m, dia cuba menguatkan diri untuk menenngkan ibunya semasa dalam dak4pan ibunya.

“Hussain seperti slnga. Sewaktu aj4lnya makin hampir dia sempat berkata kepada ibunya, ‘jangan ris4u ibu, panggil sahaja ambulans’.

Kemudian dia mend0ngakkan kepala, mer3nung ke syurga (langit) dengan penuh tenang dan mengucap syahadah buat kali terakhir,” ujarnya.

Berkongsi cerita tentang keperib4dian Hussain sewaktu hayatnya, seorang lagi ind1vidu ruqaiya_h mengatakan dia merupakan seorang anak yang baik dan tidak pernah tinggal s0lat.

Blessed Hussain martyred like his namesake, protecting his family, standing up against evil. Allah raise his rank. These are the best people I know. Don’t know what to say about this tragedy https://t.co/xWczGtw917


Dia tak tinggal s0lat dan sangat rapat dengan semua ahli keluarga. Dia merupakan seorang pelajar jurusan und4ng-und4ng di Universiti SOAS. Keluarganya pula adalah gol0ngan baik-baik dan suka menjemput sesiapa sahaja datang ke rumah,” tambahnya lagi.

Berikutan b3rita sed!h pemergian sal4h seorang pelajarnya, Universiti SOAS telah melancarkan tabung amal untuk membina sebuah perlgi sebagai satu amal jariah berterusan buat arw4h Hussain.

Sehingga kini, kes pembvnuhan tersebut masih dalam sias4tan pihak polis dan kedua-dua penjen4yah berkenaan sedang dibvru.


kredit : Evening Standard (Barney Davis), The Sun (Joe Duggan, Julia Atherley) via borak daily via caramohon