Pelak0n Bukit Kep0ng, Shamsudin BasIah MninggaI Dun1a.

KUALA LUMPUR: Pelakon vteran, Shamsudin Baslah, 74, mninggaI dunia di Hspital Tanjung Ka.rang, Selangor, aklbat saklt tua, pada jam 5.30 petang tadi.

Pengerusi Persatuan Pembangunan Wanita Kuala Selangor, Sarah Samsuri, berkata Allahyrham dik.ejarkan ke hspital selepas didapati te.nat, tengah hari tadi.

“Arwh t.lada penykit cuma bu.ang air keciI melalui tiub dan tldak boleh bersuara. Sebenarnya, sudah dua hingga tiga hari keadaan arwh tldak berapa baik.“Kami mendapat tahu, arwh t.enat tengah hari tadi, lalu dibawa ke hspital,” katanya kepada BH Online.

Aktif sejak era 1980-an, arwh dikenali melalui lakonan dalam filem Bukit Kep0ng pada 1981, Penentuan (1982) dan Bila Hati Telah Re.tak (1983).Selain berlakon, arwh juga menggalas tugas pengarah dan penerbit.

Sarah berkata, jnazah akan dibawa ke Pvsat Jagaan Orang Tua Selangor ReIief Agency (SRA), Sekinchan, sebaik selesai uj1an pengesanan C0VlD-19 dan sebagainya, esok.

“Lokasi jnazah bakal dikebvmikan belum dipu.tuskan. Kemungkinan jnazah akan dikebvmikan di Tanah Perkburan Islam Teluk Piai,” katanya.

Difahamkan, Shamsudin ditempatkan di Pusat Jagaan Warga Tua SRA oleh isteri keempatnya, sejak setahun lalu.

Sarah berkata, kos penginapan arwh di pusat jagaan itu ditanggung Lembaga Zakat Selangor.

“Lembaga Zakat Selangor menyalurkan kira-kira RM800 setiap bulan. Namun, kos itu tldak mencukupi untuk seorang peskit.

“Arwh memiliki anak, namun, tlada butiran lanjut diperoleh. Namun, anak lelaki daripada perkahwinan keempatnya sering menziarah arwh.“Keluarganya sudah dimaklumkan mengenai pemerg1an arwh,” katanya.

Sumber: bh