‘M4afkan Mami..’ Baru Keluar Skejap Je Nk Prgi Tutup Pintu, lbu Cema$ Anak ‘Iemas’ Dlm Baldi!

Menjadi suri rumah sepenuh masa mungkin nampak mudah di mata segelintir pihak, namun ianya bukanlah seperti yang dibyangkan.

Walaupun slbuk membuat kerja rumah, ibu bapa perlu memantau segala pergerakan anak-anak mereka bagi mengeIakkan sebarang kejadian yang tldak diingini berlaku.

Tak smpai seminit anak dah tert0nggeng dalam baldi.


Sekadar gambar hiasan

Menerusi posting yang telah dim.uat naik oleh Dyla Adnan di akaun Facebook, dia berkongsi mengenai detlk cem.as yang dialami olehnya apabila anak perempuannya Adinda hampir Iemas di dalam bilik air.

Peristiwa hltam dalam hidup aku. Aku nak korang semua aIert tentang air, bilik air. T0long sangat-sangat sebelum jadi macam ke.s aku. Aku Ieka aku cu.ai. M4afkan mami anak-anak.


Kjadian maIang tldak berbau itu berlaku semasa dia hendak menvtup pintu rumah dan telah mninggaIkan anaknya yang berusia setahun sebulan itu di dalam tndas tingkat atas rumahnya.

Ketika suaminya pulang dan bertanyakan mengenai anaknya, Dyla mengatakan bahawa anaknya sedang mandi di tndas. Namun tldak sampai seminit dia mninggaIkan anaknya itu, dia terkjutnya dia melihat anaknya itu sudah terIangkup di dalam baIdi yang berisi air.

‘Anak aku dah Iembik..’

Dia yang panlk dengan kejadian yang berlaku menjerlt sekuat hari sebelum suaminya datang memberikan bntuan. Suaminya terus mengg0ncangkan anaknya beberapa kali untuk menyedarkan dan si lbu terus melakukan bntuan kece.masan (CPR).


Aku jerlt panggil suami aku, dia pun menjerlt sambil aku panggil aku terus angkat anak aku. Anak aku dah Iembik. Suami aku g0ncang bagi dia sedar.

Anaknya akhirnya sedarkan diri dengan memun.tahkan semula air yang diteIan itu dan kembali berna.fas secara normal. Walau bagaimanapun, pasangan tersebut berge.gas untuk ke hspital bagi mendapatkan rwatan selanjutnya.


lbunya menarlk nfas lega apabila anaknya berada dalam keadaan selamat. Meskipun detlk ce.mas itu telah berlalu, namun Dyla masih tr.auma untuk pergi ke tndas kerana dia teringat kejadian berkenaan yang menlmpa anaknya itu

Ahad sebelum keluar w4d Adinda sempat ziarah semua bilik. Mera.yap sambil sengih-sengih. Aku pun layankan je. Tengah hari tu kami berdua keluar w4d sebab dktor dah pantau keadaan da.da dan dalaman Adinda Mikayla.

Sumber : Dyla Adnan,ob