Lima SekeIuarga Termasuk Dua Kanak2 Terkena Rnjatan KiIat Ketika Sdang PdPR Dirumah.

HULU TERENGGANU – Lima sekeluarga termasuk dua kanak-kanak terpksa dike.jarkan ke hspital selepas terkena rnjatan kiIat sewaktu berada di dapur rumah mereka di Kampung Kuala P0r di sini semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 4 petang itu, Suhasniza Sahaimi, 39, sedang memasak, manakala tiga anaknya berusia tujuh, 10 dan 17, tahun pula sedang mengulang kaji pelajaran bersama sepupu mereka berumur 16 tahun.

Menurut Suhasniza, kejadian kiIat menymbar mereka berlaku dalam sekelip mata menyebabkan dia tiba-tiba jtuh terduduk dan mengalami kekeja.ngan ba.dan sementara sudip bes1 yang sedang dipegangnya terc4mpak.

“Sewaktu kejadian, hujan gerimis di luar rumah dan tlada pula terdengar bunyi gu.ruh. Begitupun, jiran-jiran kemudian memberitahu mereka ternampak cahaya kiIat melintasi rumah kami pada ketika itu.


“Anak-anak dan sepupu mereka pula sedang buat kerja sekolah dengan beberapa telefon pintar berada di atas meja memandangkan mereka belajar secara Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR),” katanya ketika ditemui Kosmo! di Kampung Por di sini hari ini.

Suhasniza berkata, biarpun mengalami kekeja.ngan b.adan, dia tetap mengga.gahkan diri untuk bangun setelah mendengar anak-anaknya menangls kesakltan sebelum menghubungi ahli keluarga yang tinggal berhampiran untuk meminta pertoIongan.

Tambah merlsaukannya, anak bongsunya, Muhammad Zafran Rayqal Mohd. Zammil mengalami mu.ntah-mun.tah aklbat terkena rnjatan kiIat berkenaan.

“Kami berlima dihantar ahli keluarga yang tinggal bersebelahan ke Hspital Hulu Terengganu di sini tldak lama kemudian untuk mendapatkan rwatan.

“Saya dan anak saudara saya yang berusia 16 tahun telah dibenarkan keluar w4d tidak lama kemudian, tetapi tiga anak saya telah dirujuk ke Hspital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu dan kini mereka dijaga suami saya, Mohd. Zammil Zakaria, 41,” katanya.

Sumber: K! ONLINE