KEMBALI KE RAHMATULLAH SELEPAS MENGAJAR AL QURAN DI MASJID,PEMERGIAN YANG SANGAT DICEMBURUI

Hidup dan maati seseorang adalah rahsia daripada Maha Pencinta. Tiada yang dapat menidakkan cepat atau lam bat jika aajal itu telah tiba. Namun, sudah tentu kita semua mengharapkan agar kemaatian yang dilalui adalah dalam keadaan husnul khotimah iaitu kemaatian yang dicemburui. 


Menerusi laporan daripada Berita Harian, seorang warga emas telah didapati peng san selepas mengajar mengaji di sebuah masjid sebelum disahkan mening gal dunia di tempat kejadian. Abdullah Sirajuddin Ahmad, 74, menghembuskan nafas terakhir selepas re bah di ruang mengajar masjid berkenaan kira-kira jam 11 pagi semalam dengan disaksikan beberapa orang yang hadir bagi mengikuti sesi pembelajaran di Masjid Wadihana, Mergong.

Menurut anak kepada allahyarham, Sheikh Zainul Mukhtar Sirajuddin Ahmad menerusi Berita Harian, bapanya dimaklumkan peng san di masjid oleh ibunya. Namun, sesampainya dia disana, allahyarham sudah pun mening gal dunia.

“Pada mulanya saya dihubungi oleh ibu mengatakan bapa cuma peng san di masjid, namun apabila ke sana, bapa sudah mening gal dunia dan disahkan oleh pegawai perubatan yang berada di situ.” Tambahnya lagi, kemaatian bapanya dikatakan begitu mudah apabila hanya rebah daripada tempat duduk dan terus ‘pergi.’ Sheikh Zainul juga memberitahu aktiviti harian allahyarham banyak bersama kitab suci al-Quran.

“Kemaatian bapa saya menjadi tular dan ar wah dijemput dalam keadaan baik, di rumah beliau sentiasa dengan al-Quran, jika tidak mengajar beliau akan membaca al-Quran.” Sheikh Zainul turut menyatakan bahawa bapanya kerap berpesan agar menjaga pertuturan dan adab dengan orang ramai. Hal ini adalah bertujuan untuk menjaga tali silaturrahim dengan seluruh masyarakat.

“Boleh dikatakan hidupnya hanya dengan kitab suci itu, dia juga ramai kawan dan anak murid, arwah sering berpesan supaya menjaga pertuturan dan menjaga adab dengan orang ramai.”

Sehubungan dengan itu, menerusi Facebook Harian Metro, rata-rata warganet telah menzahirkan ucapan tak ziah atas pemergian warga emas itu. Walau bagaimanapun, mereka turut menyatakan bahawa betapa beruntungnya allahyarham kerana mening gal dunia ketika sedang beribadat dengan mengajar perkara berkaitan al-Quran kepada orang ramai.

Sumber:Berita harian via majalah-harian.com