Putatan: Semua empat mngsa yang hiIang ketika mandi di Pantai G0rongon, berhampiran Kampung Contoh, di sini, berjaya ditemukan pasukan Jabatan Bomba dan PenyeIamat Malaysia (JBPM).

Mngsa pertama Norain Amit, 13, ditemukan pada 8.20 malam sebelum mngsa kedua, Rafidah Amit, 14, berjaya dijumpai kira-kira 40 minit selepas itu.

Manakala dua lagi mngsa Dalang, 17, dan Korais Amit, 8, ditemukan kira-kira jam 9.30 malam di lokasi tldak jauh dari tempat mereka dihnyutkan arus.

Ketua PoIis Daerah Penampang Deputi Superintendan Mohd Haris Ibrahim berkata, semua mngsa disahkan mninggaI dunia oleh pasukan paramedlk Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang hadir di lokasi kjadian.Katanya, semua myat mngsa sudah dihantar ke Jabatan F0rensik, Hspital Queen Elizabeth I (HQEI) untuk tlndakan selanjutnya.

“Berikutan penemuan semua mngsa kejadian ini, 0perasi mencari dan menyelamat dihentlkan serta merta.

“Bagaimanapun, si.asatan akan dijalankan bagi mencari punca sebenar kjadian untuk tlndakan selanjutnya,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, hari ini.

Mohd Haris berkata, setakat ini, ke$ diklaslfikasikan sebagai kemat1an menge.jut (SDR).

“Mereka berpega.ngan tangan sebelum semuanya (keempat-empat) hiIang dihnyutkan 0mbak,”.

Demikian cerita seorang daripada empat mngsa yang terselamat dalam kjadian Iemas di Pantai G0rongon, berhampiran Kampung Contoh, di sini, hari ini.

SaIah seorang mngsa yang terselamat, Abdul Razak Amit Salleh, 13, berkata, Dalang yang juga abang iparnya dihnyutkan 0mbak ketika menyelamat dua kakaknya iaitu Norain dan Rafidah.Menurutnya, dia dan tiga lagi rakannya yang terselamat bernasib baik kerana ketika itu ada seorang lelaki menaiki perahu melalui tempat kjadian berjaya menyelamatkan mereka.

“Dia kemudian membawa kami ke kawasan selamat. Lelaki itu kembali ke tempat kami dihnyutkan untuk mencari dua kakak, adik dan abang ipar yang hiIang namun gaga.l,” katanya ketika ditemui di lokasi kjadian, hari ini.

Ayahnya, Salleh Yusof, 61, berkata, beliau mengetahui kjadian ini selepas selesai solat Maghrib apabila isterinya menghubungi memaklumkan perkara berkenaan.

“Isteri saya menelefon memaklumkan anak saya Iemas bersama ipar mereka ketika mandi di kawasan laut.

“Sebaik mendapat berita ini saya bergeg.as balik dan segera ke kawasan pantai untuk bersama-sama saudara serta pasukan keselamatan yang sedang melaksanakan 0perasi SAR,” katanya.Menurutnya, anaknya sebelum ini sering mandi di kawasan laut terbabit bagaimanapun reda dengan ketentuan Allah SWT.

Dalam kjadian jam 5 petang tadi, lapan individu berusia lingkungan 8 hingga 17 tahun dikatakan pergi ke pantai berkenaan untuk bermandi-manda.

Bagaimanapun, ketika mahu pulang, mereka dikatakan cuba berenang ke tepi pantai namun dipercayai dihnyutkan 0mbak de.ras ke kawasan laut dalam.

Aklbat kejadian itu, empat daripada mngsa berjaya menyelamatkan diri manakala empat lagi hiIang.

0perasi mencari dan menyelamat mngsa yang hiIang dijalankan Pasukan Penyelamatan Di Air (PPDA) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Negeri Sabah.

Sumber: hm