“EIak Klbar Bender4 Putih M0hon Bantuan, Tindakan Itu Sperti KaIah Dlm Per4ng..”

KUANTAN- Tlndakan mengibarkan bende.ra putih bagi mereka memerIukan bantuan disifatkan seperti mereka yang kaIah dalam pepe.rangan.

Pesuruhjaya Pas Pahang, Rosli Abdul Jabar berkata, perbuatan itu tldak sewajarnya dilakukan kerana masih terdapat pelbagai cara untuk mendapatkan bantuan.

“Kita tldak setuju dengan cadangan ini iaitu kibar benda putih, jika kehablsan makanan, banyak kaedah lain yang boleh digunakan.

“Jngan angkat bende.ra putih kerana tlndakan ini seperti orang kaIah pe.rang, sedangkan kita masih ada kekuatan, kibarkan pa.nji Islam dengan kibaran syiarnya Islam sebagai agama yang saling membantu,” katanya dalam satu hantaran di Facebook miliknya pada Selasa.

Kempen mengajak orang ramai mengibar bende.ra berwarna putih tular dalam pelbagai platform media sosi4l pada Isnin.


Kebanyakan medium Facebook, Instagram dan Twitter mendapati, saranan mengibarkan bende.ra putih disy0rkan kepada mereka yang menghadapi kesvsahan dan memerIukan pertoIongan terutamanya dalam berdepan caba.ran musim pndemik.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Iumpur menjelaskan, perbuatan menaikan bende.ra putih boleh menyebabkan ada individu yang mengambil kesempatan diatas kesvshan hidup dilalui.

Katanya, malah tlndakan itu seperti membuka kea.iban sedang setiap insan perlu memelihara mar.uah diri dan ummah.

Rosli menambah, semua pemimpin seperti Ahli Parlimen dan ADUN di setiap kawasan perlu membuka bilik 0perasi bantuan dan talian 0perasi sepanjang tempoh pndemik C0vld-19 sekali gus menjadi penyelaras kepada organisasi yang diamanahkan untuk menyalurkan bantuan.

“0rganisasi komuniti masyarakat seperti:

Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Kawasan Rukun Tetangga (KRT) dan seumpamanya disaran membuka bilik 0perasi bantuan untuk orang yang terpvtus bekalan makanan, selain menyediakan khidmat penghantaran bagi yang tlada kenderaan,” ujarnya.

Selain itu, beliau berkata, masjid atau surau mesti berperanan sebagai pusat bantuan rakyat samaada dengan dana bantuan kerajaan, majlis agama, Pusat Zakat, dan bantuan orang ramai.

Ujarnya, bagi yang bukan Islam juga boleh dilaksanakan di kuiI, t0kong atau ger.eja dan mana-mana pusat komuniti mereka.

“Pastikan talian 0perasi diketahui oleh komuniti dengan apa jua cara sebaran. Justeru mereka yang memerIukan bantuan boleh datang atau menghubungi talian 0perasi.

“Saya yakin dengan cara ini kita dapat mengeIakkan orang mengambil kesempatan dan tidak menjadikan rumah mereka sebagai stor menyimpan barang sumbangan,” katanya.

Sehubungan itu, Rosli berkata, bagi penduduk di Dun Tanjung Lumpur boleh menghubungi talian 0perasi 011-5989 7556, jika terpvtus bekalan makanan.

Sumber:sinar