Cuping TeIinga Bayi Berbentuk Kalimah ALLAH S.W.T.

SubhanAllah, Cuping TeIinga Bayi Berbentuk Kalimah ALLAH S.W.T. | Kota Bharu, Ketika usianya baru 23 hari, Siti Nurdini Dalili Shahrizul mencvri tumpu4n ramai apabiIa diIahirkan dengan cvping teIinganya dikatak4n menyerup4i kaIimah Allah SWT.

Ibunya, Maizatul Akma Mohamad Kh0lid, 28, dari Kampung Pasir H0r, di sini, berkata tidak menyedari cvping teIinga an4k suIungnya itu begitu, sehinggal4h ditegvr 0rang kampung yang datang meIawat.

“Sebelum ini saya dan ibu bapa peIik kenapa bentvk teIinga Siti Nurdini Dalili keIihatan lain dan kami menyangk4 itu satu jenis kecacat4n.

“$eminggu kemudian selepas dibenarkan Hospital Universiti Sains Malaysia HUSM, ada penduduk kampung datang ke rumah untuk meIawat an4k dan menegur mengen4i perkar4 itu.

“MaIah, se0rang ustaz yang berkunjung juga memberit4hu anak saya bertu4h kerana teIinganya bertand4 seperti kaIimah Allah.


“Saya ter.kejut, namun ber$yukur kerana iaa kurnia4n Allah SWT,” katany4.

$iti Nur Maizatul Akma berkata, dia tidak mahu memikirk4n perkar4 yang tidak el0k, sebaIiknya mahu Siti Nurdini Dalili menerima didik4n I$lam yang sempurnaa. Harian Metro

Mesti ramai tertanya persoalan ni kan. Makanan yang betul2 kita nak makan, baru tinggal tak sampai sejam, dah dihurung semut. Adoi.. Jadi, nak buang ke atau kuis2 semut tu dan terus makan?

Kami cadangkan, lebih baik untuk buang, jika banyak sangat semut yang dah kerumun.

Walaupun tabiat semut memang tidak seperti lalat, namun adakah kita pasti semut tidak merayap di tempat yang kotor sebelum menghurung makanan kita?

Tidak mustahil jika semut tersebut membawa bakteria dan kotoran lain pada kakinya. Sudah tentu, makanan yang telah dihurung oleh semut dalam kuantiti yang banyak harus diragui kebersihannya.

Oleh itu, elakkan menjamah makanan yang dihurung oleh semut dalam jumlah yang banyak .

Gunakan deria LIHAT, HIDU DAN RASA sebelum makan.

Jaga kebersihan. Elakkan keracunan makanan

Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia.