Berkumpul $ambut ‘Birthday’ Rakan, 8 Remaja Dik0mpaun RM5,000 $eorang

Berikutan perintah kawalan pergerakan (PKP) 3.0 yang dilanjutkan di seluruh negara hingga 28 Jun ini, rakyat perlu mematuh! arahan yang telah ditetapkan pihak kerajaan.

Antara tind4kan yang dilar4ng ialah, berkumpul ramai-ramai, mengadakan majlis keraian serta meretas negeri.

Bagaimanapun, masih ramai yang berdeg1l dan $engaja melangg.ar prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh pihak kerajaan tersebut.

Berkumpul rai sambutan hari lahir rakan

Memetik laporan Utusan Malaysia, semalam (15 Jun 2021) 8 remaja, termasuk 2 wanita ditah4n oleh pihak p0lis di sebuah kediaman terletak di Taman Cempaka, Ipoh, Perak kerana berkumpul untuk meraikan sambutan hari lahir rakan.


Dalam $erbuan yang dilakuk.an pada pukul 2.15 pagi itu, kesemua individu berusia antara 18 hingga 20 tahun tersebut dikenakan k0mpaun sebanyak RM5,000 setiap $eorang.


Menurut Ketua P0lis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Yahaya Hassan, serbuan di rumah sewa itu dilakuk.an bersama agensi penguat kua$a lain setelah menerima maklumat daripada orang ramai.


Tangk4pan ke atas semua individu itu dibuat mengikut $eksyen 21(A) Ordin.an Darur.at (Pencega.han dan Pengaw.alan Penya.kit Berjangk.it) pindaan 2021 kerana berkumpul tanpa tujuan.

“Semasa pihak berkuasa sampai di lokasi serbuan, didapati kesemua mereka berada di dalam rumah berkenaan dan memaklumkan mahu menyambut hari lahir rakan.

“Susulan itu, pasukan task force Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ipoh mengeluarkan k0mpaun atas ke$alahan melangg.ar prosedur operasi standard (SOP) PKP,” katanya.

Ditah4n kerana ‘berkh4lwat’

Pada masa yang sama, Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) memaklumkan kesemua individu yang terliba.t turut ditah.an atas ke$alahan berkhalw.at.

Berkumpul $ambut ‘Birthday’ Rakan, 8 Remaja Dik0mpaun RM5,000 $eorang 


“6 orang lelaki dan 2 orang perempuan itu yang tiada hubungan mahram antara satu sama lain ditah4n pihak JAIPk untuk disiasat di bawah $eksyen 54 EJSPk 1992 kerana ke$alahan khal.wat,” maklum JAIPk.

Menurut pihak JAIPk, kesemua mereka didapati tidak mempunyai hubungan mahram antara satu sama lain. Sehubungan itu, mereka telah ditaha.n untuk di$iasat di bawah $eksyen 54 Enakm.en Jenay.ah Syari.ah Perak 1992.

Sumber: Utusan Malaysia, Facebook JAIPk