Aklbat Kecu4ian Petugas Kesihatan, KeIuarga Tahu Bay1 Tertuk4r Selepas 20 Tahun Hidup.

Kuala Lumpur: Bagaikan kisah dalam slnetron, dua keluarga terpksa melalui kisah tragls apabila tiga bayl yang dilahirkan 20 tahun lalu, rupa-rupanya tertvkar dipercayai aklbat kecua.ian petugas kesihatan sebuah hspital di Kota Bharu, Kelantan.

Lebih memerltkan, kejadian itu hanya disedari apabila Adryani Iwani Ibeni Yanin, 20, ‘kembarnya’ Adryana Iwani, 20, dan kembar sebenarnya Noratirah Husin, 20, pada September tahun lalu selepas uj1an asld de0ksirib0nukleik (DNA) dilakukan.

Adryani Iwani berkata, kejadian itu mula terb0ngkar ketika dia berada di tingkatan empat sewaktu mengikuti kem motivasi apabila secara tidak sengaja berjumpa dengan pelajar dari sekolah lain yang mendkwa mukanya seiras dengan rakan sekolah mereka, Noratirah.


Adryani Iwani (kiri) bersama Adryana Iwani (tengah) dan Noratirah. Foto

“Saya kemudian meminta gambar Noratirah daripada pelajar itu sebelum dia berkongsi akaun Instagram (IG) Noratirah yang dikatakan seiras dan sebaya dengan saya.

“Apabila saya maklumkan perkara itu kepada kakak, dia mengiakan persamaan ketara wajah kami, namun mama (panggilan untuk ibu) berpandangan sebaliknya menyebabkan saya tldak ambil peduIi selepas itu dan menganggapnya seperti pelanduk dua serupa,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Bagaimanapun bagaikan sudah ditakdirkan, mereka akhirnya bertemu buat kali pertama secara bersemuka di Karnival Jom Masuk U di sebuah pasar raya di Kota Bharu pada Mac 2019 menyebabkan masing-masing terpana apabila melihat persamaan yang ketara dari segi wajah dan bentuk ba.dan.

“Saya terkjut, sebelum ini hanya dengar daripada kawan-kawan kata ada orang muka sama dengan saya, sekali tengok, eh.. betullah ada orang muka serupa dengan saya. Belum pernah lagi saya berhadapan dengan perkara sedemikian,” katanya.

Menurutnya, aklbat terlalu terkjut masing-masing hanya berpandangan antara satu sama lain dan berlalu tnpa menyapa, namun perkara itu disedari oleh rakan-rakan yang lain.

Katanya, kejadian itu tldak berakhir di situ dan ia berlarutan hingga Ogos tahun lalu apabila seorang rakannya memaklumkan tarikh lahirnya sama dengan Noratirah iaitu pada 19 Ogos selepas dia memuat naik dalam media sosi4l gambar majlis sambutan hari lahirnya yang diadakan di rumah.

Menurutnya, Noratirah kemudian menghubunginya melalui IG dan bertitik toIak daripada itu, banyak perkara dibincangkan dan mendapati terlalu banyak persamaan untuk disifatkan sebagai kebetulan menyebabkan mereka mengambil keputusan untuk melakukan ujlan DNA.

“Selepas berbincang, kedua-dua keluarga sepakat melakukan ujian DNA di Hspital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan bagi mengenal pasti sama ada terdapat pertalian antara kami,” katanya.

Pelajar Diploma Kejururawatan berkenaan menjelaskan, ujlan DNA itu dilakukan menggunakan sampel darah membabitkan dirinya, ibunya (Siti Aminah Ismail, 66), Adryana Iwani, Noratirah dan ‘bapa’ Noratirah, Husin Omar.

“Apabila keputusan keluar, kami amat terkjut terutama mama yang terduduk dan menangls selepas mengetahui keputusan ujlan DNA ialah 99.99 peratus menunjukkan saya dan Noratirah ialah pasangan kembar, anak kepada Ibeni Yanin Mohd Salleh dan Siti Aminah.

“Adryana Iwani yang sebelum ini didaftarkan sebagai pasangan kembar saya pula ialah anak kandung kepada Husin Omar dan Rahmah Isa (mninggal dunia pada 2018) yang sebelum itu membesarkan Noratirah,” katanya.

Sementara itu, kakak Adryani Iwani, Ayu Haryani, 42, pula berkata, ibu mereka memaklumkan, dktor yang bertugas tldak pernah memaklumkan sama ada kembar yang dilahirkan ketika itu adalah kembar seiras atau sebaliknya.

“Tetapi disebabkan tag nama di kaki kedua-dua mereka nama mama, jadi keluarga kami tidak pernah terfikir tentang perkara itu dan beranggapan mereka kembar tldak seiras,” katanya.

Ayu Haryani berkata, berdasarkan rek0d pada sijil kelahiran, Noratirah dilahirkan pada 1.14 pagi, diikuti Adryana Iwani (1.27 pagi) dan kemudiannya Adryani Iwani (1.34 pagi).

Menurutnya, apabila diketahui keputusan uj1an DNA, ibu mereka tldak dapat menerimanya dan pada peringkat awal, perkara itu juga tldak dideda.hkan kepada sesiapa kerana rlsau ia memberi kesan psikologi terutama kepada Adryana Iwani.

Katanya, walaupun keputusan ujlan DNA sudah diketahui, Ayu Haryani berkata, keluarganya itu tetap menganggap Adryana Iwani sebahagian daripada sembilan adik-beradiknya dan akan memintanya untuk terus tinggal bersama memandangkan adik-beradik kandungnya yang lain semuanya sudah berkahwin.

“Ibu kandungnya pula sudah tiada manakala ayahnya mninggal dunia selepas dua bulan uj1an DNA diketahui,” katanya dan menambah mereka sekeluarga melantik pe.guam dan kini dalam pr0ses mengambil tindakan u.ndang-un.dang terhadap pihak yang berkenaan.

Pada masa sama juga Noratirah yang sebelum ini tinggal bersama ‘ayahnya’ di Kampung Pulau Kundur, Kota Bharu sudah berplndah dan tinggal bersama keluarga kandungnya di Kampung Lnggar, Kota Bharu sejak Januari lalu.

Sumber: hm via dbongkar