12 lndividu Dik0mpaun Kerana Solat Jumaat Di Syarikat M1lik M3ntua Selebriti Bergelar Datuk Seri

Ampang: Dua belas lelaki yang dik0mpaun kerana berkumpul di sebuah premis perniagaan di Taman Nirwana, di sini untuk solat Jumaat berjemaah, dipercayai berada di premis itu kerana bekerja.

Ketua PoIis Daerah Ampang Jaya Asisten Komisioner Mohammed Farouk Eshak berkata, daripada itu, lima lelaki adalah pekerja tempatan dan enam lagi wrga aslng yang semuanya berkhidmat dengan syarikat pembersihan, kawaIan keselamatan dan urusan karg0 milik seorang usahawan tempatan berusia 60 tahun.

Beliau juga mengesahkan usahawan itu yang turut berada di premis ketika s.erbuan pada 1.30 tengah hari Jumaat, bergelar Datuk Seri dan merupakan bapa mentua kepada selebriti tempatan.


“Ketika s.erbuan didapati mereka berkumpul dengan tlada penjarakan fizikal dan menjalankan aktiviti yang tldak dibenarkan (ketika Perlntah KawaIan Pergerakan).

“Untuk itu, k0mpaun dikenakan dan ia baru sahaja dikeluarkan (pada Jumaat), jadi mereka belum membayarnya lagi,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Terdahulu, Mohammed Farouk berkata, usahawan berkenaan dik0mpaun RM11,500 dan pekerja masing-masing dikmpaun RM1,500 setiap orang.

Kmpaun dikeluarkan mengikut Peraturan 17 Peraturan-Peraturan Pencgahan dan PengawaIan Penykit Berjngkit 2021.


Terdahulu harian metro meIaporkan seramai 12 lndividu termasuk warga asing dit4han kerana mIanggar pr0sedur 0perasi standard (S0P) Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP) selepas dipercayai berkumpul untuk menunaikan solat Jumaat di sebuah premis perniagaan di Taman Nirwana di sini, hari ini.

Ketua PoIis Daerah Ampang Jaya Asisten Komisioner Mohammed Farouk Eshak berkata, kesemua lndividu itu terdiri daripada enam lelaki tempatan dan enam lelaki wrga asing berusia antara 23 hingga 60 tahun.

Menurutnya, sepasukan poIis Ampang Jaya melakukan s.erbuan di premis berkenaan jam 1.30 tengah hari.

“Pemeriksaan mendapati 12 lelaki berada dalam premis sedang berkumpul untuk mengadakan solat Jumaat secara berjemaah.

Jangan lupa komen, Like dan share ya. Terima kasih

Sumber:hm