Tidak retorik sebaliknya menjadikan sesuatu yang selama ini mungkin mustahil sebagai realiti, itulah yang dapat digambarkan dalam beberapa isu yang menghantui warga ibu kota.

Sejak menjadi Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa sering kali berhadapan dengan pelbagai cabaran, antaranya isu warga asing di Pasar Borong Kuala Lumpur serta gelandangan yang mana isu itu akan diselesaikan dalam masa terdekat.

Seperti janjinya kepada golongan gelandangan yang tidak mempunyai hala tuju suatu ketika dahulu, hari ini, selepas melalui beberapa fasa temuramah dan saringan, mereka ditawarkan pekerjaan.Antara gelandangan yang akan dihantar ke Setiawan pada Majlis Pelepasan Penempatan Pekerjaan Kumpulan Gelandangan di Menara Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). foto AFFAN FAUZI, 12 MEI 2020

Antara gelandangan yang akan dihantar ke Setiawan pada Majlis Pelepasan Penempatan Pekerjaan Kumpulan Gelandangan di Menara Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). Pada majlis ringkas hari ini, Annuar melakukan pelepasan 39 gelandangan ke Setiawan, Perak untuk memulakan kehidupan baharu dengan bekerja di Harumi Brands Sdn Bhd.

Kata Annuar, ketika ini sembilan syarikat bersetuju untuk menawarkan pekerjaan kepada hampir 300 gelandangan. Antara syarikat itu ialah Consumer Industries Sdn Bhd, Hartalega NGC Sdn Bhd, Top Glove Sdn. Bhd, Tesco Malaysia dan Trendcell Sdn Bhd.Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa beramah mesra dengan gelandangan sebelum akan dihantar ke Seitawan pada Majlis Pelepasan Penempatan Pekerjaan Kumpulan Gelandangan di Menara Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). foto AFFAN FAUZI, 12 MEI 2020

Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa berucap pada Majlis Pelepasan Penempatan Pekerjaan Kumpulan Gelandangan di Menara Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). Ketika berucap sebelum pasukan pertama ini berlepas ke Perak, Annuar Musa enggan menggunakan istilah ‘gelandangan’, sebaliknya lebih selesa menggelar golongan itu dengan panggilan ‘saudara’.

“Ini adalah kumpulan pertama, akan ada lagi selepas ini. Esok Top Glove. Apa yang saya lihat di sebalik musibah pandemik Covid-19 ini, kita sebenarnya secara keseluruhan telah ditakdirkan untuk melihat sendiri secara dekat permasalahan yang di hadapi.


Gelandangan mengaminkan bacaan doa pada Majlis Pelepasan Penempatan Pekerjaan Kumpulan Gelandangan di Menara Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). foto AFFAN FAUZI, 12 MEI 2020

“Saya tidak mahu menyebut istilah gelandangan, saya hanya anggap ianya sebagai satu peristiwa dalam perjalanan hidup kita kemudian datang pula Covid-19 menyerang sehingga memberi peluang kepada kita menyelami satu persatu permasalahan ini.

“Dengan bantuan agensi-agensi lain seperti JTK, JKM, ATM, PDRM, Perkeso, DBKL dan banyak lagi, kita pilih penyelesaian bukan untuk sehari dua sahaja untuk kumpulan mereka ini, sebaliknya satu penyelesaian menyeluruh.

“Terima kasih saya ucapkan khasnya kepada NGO-NGO yang banyak menabur bakti menyediakan makanan untuk saudara-saudari ini untuk sekian lama, kali ini kita lebih ke hadapan, kita bawa mereka kepada kehidupan baharu, lebih baik. Ada kerjaya sendiri,” katanya penuh emosi.

Baca lanjut di pautan Annuar Musa enggan sebut ‘gelandangan’Sumber; malaysiagazette.com