Setiausaha PAS Kelantan Che Abdullah Mat Nawi yakin Muhyiddin Yassin akan kekal sebagai perdana menteri jika usul undi tidak percaya dibawa ke sidang Dewan Rakyat akan datang.
Beliau yang juga anggota Parlimen Tumpat memberi gambaran betapa perancangan pembangkang itu akan gagal.

“Kalaupun undi tak percaya itu berlaku dalam Parlimen, saya amat yakin bahawa kerajaan dan perdana menteri mempunyai undi yang cukup.

 Che Abdullah Mat Nawi., Setiausaha PAS Kelantan
Cuma saya nak sebut dalam keadaan rakyat susah, dengan masalah Covid-19, dalam usaha kerajaan yang bersungguh-sungguh untuk memutuskan rantaian jangkitan, dalam keadaan rakyat berada dalam perintah kawalan pergerakan (PKP), pemimpin politik sepatutnya meletakkan rakyat sebagai keutamaan.

“(Pembangkang perlu lihat) Kepentingan dan keselamatan rakyat, dan memberikan tumpuan pemikiran ke arah menyelesaikan masalah rakyat,” katanya kepada pemberita selepas melawat loji benih padi Pertubuhan Peladang Kawasan Puteri Saadong, Kota Bharu, hari ini.

Pada 8 Mei lalu, Speaker Dewan Rakyat Mohamad Ariff Mohd Yusof menerima usul bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad, yang merupakan Anggota Parlimen Langkawi, untuk mengemukakan undi tidak percaya terhadap Muhyidin.
Beliau memaklumkan usul tersebut di bawah Perkara 27 Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat.
Bagaimanapun usul tersebut mungkin tidak dibawa ketika sidang pada 18 Mei ini, yang dijadual berlangsung hanya sehari, selepas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Takiyuddin Hassan menegaskan urusan kerajaan akan diutamakan.
Sementara itu Che Abdullah berkata pemimpin politik sepatutnya memberi fokus dalam perkara melibatkan kepentingan rakyat.
Pada masa sama, beliau membangkitkan pemilihan Muhyiddin oleh Yang di-Pertuan Agong setelah meyakini presiden Bersatu itu mempunyai majoriti sokongan anggota Parlimen.
“Jadi sepatutnya, proses yang berlalu dan berlandaskan perlembagaan itu sepatutnya dihormati oleh semua pihak dan mengurangkan kepentingan diri berpolitik ketika rakyat berdepan masalah Covid-19.
“Kalaupun berlaku undi tidak percaya, saya yakin pemimpin-pemimpin politik yang memikirkan kepentingan rakyat akan terus bersama kerajaan walaupun ada disebut ada pihak dalam PN sendiri yang goyang.
“Jika mereka meletakkan kepentingan rakyat yang paling tinggi, mereka akan mengekalkan dan menstabilkan kerajaan ini dan menyokong Muhyiddin,” katanya lagi.

Speaker terima usul tak percaya Dr M ke atas Muhyiddin

TERDAHULU, Speaker Dewan Rakyat Mohamad Ariff Mohd Yusof hari ini menerima usul Anggota Parlimen Langkawi Dr Mahathir Mohamad untuk mengemukakan undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.
Mohamad Ariff telah membalas notis yang dihantar Mahathir, dengan memaklumkan usul tersebut di bawah Perkara 27 Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat.

“Satu usul di bawah Peraturan Mesyuarat 27 (3) yang membangkitkan iaitu: Mengemukakan resolusi untuk membuat ketetapan bahawa Perdana Menteri Muhyiddin Yassin sebagai ahli yang berhormat Pagoh tidak mempunyai majoriti ahli-ahli yang berhormat Dewan Rakyat.

“…usul di bawah Peraturan Mesyuarat 27 (3) diterima untuk dibawa ke mesyuarat Dewan Rakyat kelak,” katanya pada suatu kenyataan hari ini.

Perkara 27 (3) menyatakan bahwa setiap pemberitahuan perlu disampaikan tidak kurang dari 14 hari terlebih dahulu kecuali jika atas nama menteri maka memadailah pemberitahuan dikeluarkan tujuh hari sahaja.
Ia juga menyatakan jika speaker berpuas hati dengan sesuatu notis itu “setelah diterangkan kepadanya oleh seseorang menteri iaitu bagi faedah orang ramai sesuatu usul itu mustahak dibahaskan dengan seberapa segeranya maka memadailah dikeluarkan pemberitahu itu satu hari sahaja terlebih dahulu.”
Bagaimanapun, Mohamad Ariff menjelaskan usul tidak yakin perdana menteri berkenaan tidak akan dibahaskan pada sidang 18 Mei ini.

“Mesyuarat ini akan dimulakan dengan istiadat perasmian parlimen dan titah diraja oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan akan disusuli dengan mesyuarat Dewan Rakyat yang hanya akan membincangkan usul kerajaan dan rang undang-undang,” katanya lagi hari ini.

Setiausaha Dewan Rakyat pada 17 April lalu telah mengeluarkan notis kepada semua anggota parlimen mengenai sidang yang akan diadakan pada 18 Mei ini.
Bagaimanapun berbeza daripada biasa, sidang tersebut hanya berlangsung selama sehari. Ia juga hanya akan membincangkan rang undang-undang dan usul urusan kerajaan saja.
Tiada sesi pertanyaan lisan, pertanyaan bertulis, usul atau kamar khas akan diadakan.

Usul kekal speaker ke akhir penggal

Terdahulu, dilaporkan Dr Mahathir telah menghantar surat kepada Mohamad Arif pada 4 Mei mendakwa Muhyiddin tidak ada sokongan majoriti anggota parlimen.
Selain itu, Mahathir juga telah mengemukakan permohonannya untuk mengemukakan usul supaya mengekalkan Mohamad Ariff sebagai speaker sehingga ke akhir penggal.
Usul ini juga turut ditolak Mohamad Ariff.
Notis yang ditolak speaker ini menyusuli usaha Anggota Parlimen Semporna Shafie Apdal untuk mengemukakan usul percaya kepada Dr Mahathir.
Bagaimanapun, pejabat Dewan Rakyat telah menjawab bahawa usul tersebut melanggar Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan kerana mempertikaikan kuasa Yang di-Pertuan Agong dalam melantik perdana menteri.
Kerajaan PH runtuh pada akhir Februari setelah Muhyiddin membawa Bersatu keluar dari gabungan itu dan bergabung bersama sekumpulan MP PKR yang berpaling tadah diketuai oleh bekas timbalan presiden PKR Mohamed Azmin Ali.
Bersama-sama pembangkang PAS, Umno, GPS dan parti kecil lain mereka menubuhkan kerajaan persekutuan PN.
Bagaimanapun, Dr Mahathir telah membayangkan rancangannya untuk kembali menguasai Bersatu pada pemilihan parti akan datang dan membawa Bersatu keluar daripada kerajaan PN.
 Sumber: mkini